Koleksi beg tangan Hermes Birkin Rosmah Mansor mencecah nilai RM120 juta | MalaysiaBaru.org - Membina Malaysia Baru.

Advertisement

hicore

Koleksi beg tangan Hermes Birkin Rosmah Mansor mencecah nilai RM120 juta

Maklumat baru: berdasarkan rampasan terbaru mengambil kira nilai seunit Hermes Birkin bernilai antara RM48,000 - RM795,000, jumlah rampasan sebanyak 284 kotak x nilai purata seunit  RM421,500 bersamaan RM119.7 juta!

 
KUALA LUMPUR, Malaysia - Hanya beberapa bulan yang lalu, jentera politik yang diketuai Najib Razak, perdana menteri Malaysia, kelihatan tidak dapat disentuh dan tergugat dimana skandal rasuah berjuta-juta dolar seolah-olah tidak akan menjejaskannya. Akhirnya ia datang begitu cepat, sangat pantas, hingga lawannya juga amat terkejut.Selama hampir sedekad, Najib, 64, mempunyai kawalan yang tidak terhad di mahkamah dan tabung negaranya. Partinya telah berkembang pesat dengan memberikan sogokan tunai yang besar pada masa pilihan raya. Media berada di pihaknya; wartawan dia tidak suka, dia singkirkan. Golongan politik ditolak ke penjara.Seorang anak Perdana Menteri dan hidup mewah sejak lahir, Najib menikmati persahabatan dengan Presiden Trump, yang setelah bermain golf dengannya pada tahun 2014 memberinya foto bertulis, "Untuk perdana menteri kegemaran saya." Tahun lalu, Trump menjadi tuan rumah Encik Najib di Rumah Putih, walaupun Jabatan Keadilan Amerika Syarikat menuduhnya mengambil wang negara Malaysia. 
Tetapi kuasanya tiba-tiba lenyap pada awal pagi selepas pilihanraya nasional Malaysia pada 9 Mei memberikan majoriti besar kepada pembangkang, yang kini diketuai oleh titan politik yang pernah mengangkat Najib sebagai kuasa: Tun Dr Mahathir Mohamad yang berusia 92 tahun.Pembangkang agak berpecah, walau demikian, ia digerakkan oleh satu tujuan: untuk menyampaikan mesej bahawa Najib wajib dijatuhkan kepada semua pengundi yang marah pada keterlampauannya dan diperkuat oleh impak media sosial oleh kerana media perdana dikekang oleh kerajaan.Sekarang, Najib tiba-tiba terdedah kepada tuduhan jenayah dan terkurung di rumah, serta usaha yang diperkuat oleh Jabatan Kehakiman kerana ia mengejar berbilion-bilion dolar yang hilang daripada 1Malaysia Development Berhad, dana pelaburan negara yang diawasi oleh Najib selama bertahun-tahun.


Butir-butir yang dikeluarkan dari penyiasatan itu dalam tiga tahun yang lalu mencatatkan gambaran seorang pemimpin Malaysia dan ahli keluarganya dan rakan-rakannya yang hidup dengan mewah hasil daripada wang awam yang disalahguna.Pendakwa berkata beratus-ratus juta dolar dari dana itu muncul dalam akaun peribadi Najib dan dibelanjakan untuk barang-barang mewah termasuk kalung berlian berwarna pink 22 karat, bernilai $ 27.3 juta, untuk isterinya. Dalam semua $ 7.5 bilion telah dicuri dari dana, pendakwa berkata, dan dibelanjakan untuk lukisan oleh Monet, Van Gogh dan Warhol dan yang lain bernilai lebih daripada $ 200 juta; mengenai hartanah mewah di Amerika Syarikat; dan bahkan pada megayacht Equanimity bernilai RM1 bilion untuk rakan keluarga, Jho Low, yang berbelanja dalam hubungan Hollywoodnya.Tuduhan-tuduhan itu, dan yang lain, menjadi asas kemarahan rakyat di media sosial di Malaysia, kerap pada kumpulan WhatsApp, tetapi nampaknya Najib masih meremehkan berapa banyak yang dia salah sangka: bahawa orang awam yang ramainya masih menghargai kesederhanaan, kekuasaan Melayu yang tidak pernah dipecahkan asasnya, bahkan ahli keluarga sendiri.
 
Anak tiri Najib, Azrene Ahmad, membawa kepada Instagram pada hari Jumaat dengan kecaman beremosi beliau dan ibunya, Rosmah Mansor, yang telah terkenal di sini untuk mengumpul koleksi pereka fesyen, kalung perhiasan dan koleksi beg tangan berjuta-juta dolar yang lebih daripada menandingi fetish kasut Imelda Marcos, bekas wanita pertama Filipina."Hari ini menandakan berakhirnya hari kezaliman yang ramai yang telah berdoa," tulis Azren, menggambarkan bagaimana dia "menyaksikan banyak kesalahan, urusniaga dan jabat tangan kedua-duanya dibuat untuk kepentingan kuasa dan nafsu serakah mereka kerana tamak. ""Banyak akaun luar pesisir dibuka untuk mencuci wang dari negara ini untuk perbelanjaan peribadi mereka," katanya meneruskan, mengkaji tuduhannya terhadap mereka. "Peti besi keluli penuh permata, batu permata dan wang tunai yang dipungut. Menjadi keldai tunai. "


Menyalahkan Isteri

Ketika orang ramai menjadi semakin marah tentang keterlaluan, Rosmah menjadi sasaran yang kerap.Kebiasaannya mengambil trip shopping mewah ke Eropah dan Australia, mungkin dengan mengorbankan pembayar cukai Malaysia, menjadi makanan sosial media. Koleksi beg tangan Hermes Birkin, kata seorang broker, bernilai sekurang-kurangnya $ 10 juta. (Maklumat baru: berdasarkan rampasan terbaru mengambil kira nilai seunit Hermes Birkin bernilai antara RM48,000 - RM795,000, jumlah rampasan sebanyak 284 kotak x nilai purata seunit  RM421,500 bersamaan RM119.7 juta!)
Rosmah Mansor menggayakan beg Hermes Birkin yang bernilai RM820,000

 

"Benar atau salah, Rosmah dikecam sebagai rakan kongsi utama dalam rasuah dan skandal yang berkaitan dengan perdana menteri," kata Lim Teck Ghee, penganalisis dasar awam di Kuala Lumpur, ibu negara Malaysia.Pada 2015, ketika anak perempuan Encik Najib dan Cik Rosmah berkahwin dengan anak Presiden Nursultan Nazarbayev dari Kazakhstan, para tetamu terkejut dengan perayaan perkahwinan mereka yang mewah. Encik Mahathir, yang menghadiri satu parti, teringat melihat para tentera mengangkat sekurang-kurangnya 17 trak yang dimuatkan dengan hadiah mewah untuk para tetamu. "Saya tidak pernah melihatnya walaupun di majlis perkahwinan diraja," katanya dalam temu bual dengan The New York Times pada 2016.Fazley Yaakob, suami anak tiri Encik Najib, menawarkan kisah lain, yang dia ceritakan di Instagram selepas Encik Najib kalah dalam pilihan raya. Sebelum kedua-dua mereka berkahwin, Encik Fazley menulis, Rosmah mengupah bomoh untuk menilai kesesuaian perkahwinan itu. Bomoh itu memberi amaran terhadap perkahwinan itu kerana Encik Fazley, tidak seperti orang lain, dapat menahan kekuatan ilmu hitam Rosmah. 


0 comments:

Catat Ulasan

Share This Article

Comment

Tun Dr Mahathir Official YouTube Channel