Excellence Without a Soul - buku bacaan Anwar Ibrahim ketika di penjara | MalaysiaBaru.org - Membina Malaysia Baru.

Advertisement

hicore

Excellence Without a Soul - buku bacaan Anwar Ibrahim ketika di penjara


Datuk Seri Anwar Ibrahim sememangnya terkenal sebagai pemidato yang hebat, ucapannya sering kali diselit dengan gurauan dan juga sindiran tajam. Dalam satu ucapan pada program di Universiti Malaya di Kuala Lumpur pagi tadi, Anwar menceritakan bagaimana beliau meluangkan masa ketika berada dipenjara dengan banyak membaca buku antaranya Excellence Without a Soul karya Harry Lewis.

Dalam petikan dari bukunya, "Excellence Without a Soul" bermaksud Kecemerlangan Tanpa Jiwa, profesor Harvard, Harry Lewis menulis: "Universiti-universiti besar dihormati dan sememangnya berharga, tetapi keraguan orang awam yang semakin meningkat kerana nilai-nilai yang mereka wakili dan kegagalan mereka mewakili apa-apa nilai murni sama sekali.


Ketika kos kolej dan universiti meningkat tahun demi tahun dan hasil intelektual mereka menjadi lebih tersisih dari apa pun yang dapat difahami oleh orang awam, mereka akan dianggap sebagai sumber keselamatan ekonomi untuk graduan mereka tetapi bukan secara intelektual atau inspirasi peribadi. "

Itu pendapat Lewis ketika membincangkan sama ada universiti-universiti terkemuka di Amerika telah meletakkan kejayaan profesional pelajar di depan sebelum memupuk nilai-nilai diri yang murni dan tanggungjawab untuk masyarakat.

Universiti-universiti selalunya lebih semulajadi untuk bercakap tentang tanggungjawab sivik, dan tentang kewajipan moral demokrasi kenakan ke atas warganya. Roh semacam itu melancarkan kurikulum pasca Perang Dunia II di Harvard dan banyak tempat lain. Pada tahap yang kurang hebat, ia menjadi lebih mudah daripada sekarang untuk memberitahu pelajar apabila mereka telah melakukan sesuatu yang salah dan menghukum mereka untuknya.


Sekarang kita cenderung untuk beroperasi dalam sistem tatatertib undang-undang yang kabur, dengan peraturan tatalaku yang sempit untuk pelajar dan tatacara untuk sistem tatatertib, dan terdapat kurang kebebasan pada pihak pentadbir untuk membuat pertimbangan. Tempat-tempat yang mempunyai hubungan dengan institusi keagamaan tidak teragak-agak untuk memupuk nilai-nilai murni daripada institusi-institusi sekular total.

Pendidikan tinggi yang cenderung kepada konsumerism dan tidak ada jiwa, tetapi ini hanya mencerminkan trend dalam masyarakat. Tetapi itu bukan akhir cerita. Universiti-universiti sering dipertimbangkan antara institusi-institusi yang terbaik dalam masyarakat. Mereka sepatutnya memberi inspirasi, dalam cara tiada siapa yang menganggap stesen TV atau parti politik sebagai sesuatu yang semestinya memberi inspirasi.

Di kala universiti yang sekarang bertindak lebih seperti perniagaan, mereka telah kehilangan semangat lama bahawa mereka telah didedikasikan untuk perkhidmatan masyarakat, dan harus mencerminkan semangat dan nilai manusia yang terbaik. - Sekolah yang baik masih mempunyai "jiwa," dan keluarga yang baik.

0 comments:

Catat Ulasan

Share This Article

Comment

Tun Dr Mahathir Official YouTube Channel