Harapan Coin, platform kumpul dana politik atau berpotensi menjadi scam? | MalaysiaBaru.org - Membina Malaysia Baru.

Advertisement

hicore

Harapan Coin, platform kumpul dana politik atau berpotensi menjadi scam?


KUALA LUMPUR: Sebuah kertas kerja Harapan Coin yang menggunakan teknologi cryptocurrency dan blockchain telah disediakan dan tidak lama lagi akan dibentangkan kepada Bank Negara Malaysia (BNM) dan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dilaporkan bahawa Harapan Coin, dijadikan platform pengumpulan dana politik pertama di dunia menggunakan dua teknologi.

Menteri Wilayah Persekutuan Khalid Abdul Samad berkata walaupun keputusan dan kelulusan BNM dan Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) mungkin mengambil masa yang agak lama, namun beliau tetap bertekad untuk terus mencadangkan projek itu.

"Keputusan mengenai perkara ini jelas bukan hanya dari diri saya sendiri tetapi ia juga melibatkan pihak-pihak penting seperti bank pusat dan perdana menteri.

"Saya telah menyediakan presentation untuk dikemukakan kepada pihak-pihak penting ini dan mungkin mengambil sedikit masa untuk mendapatkan kelulusan Perdana Menteri memandangkan beliau terikat dengan jadual yang ketat dan ini bukan agenda utama sekarang.

"Tetapi, saya mahu meneruskan projek ini ... kita juga harus menubuhkan sebuah badan kawal selia untuk memastikan projek itu tidak mudah dimanipulasi oleh pihak luar.

"Ini adalah sesuatu yang akan kami jalankan, dan ini adalah sesuatu untuk masa depan," kata Khalid di Majlis Blockchain Lab Universiti Teknologi Malaysia (UM) hari ini.

Khalid, yang merupakan pengasas bersama projek, berkata teknologi cryptocurrency juga boleh digunakan untuk melakukan transaksi pembayaran lesen, pembayaran saman dan banyak lagi, kepada badan atau sektor kerajaan.

Beliau juga berkata permintaan dan mata wang untuk cryptocurrency akan naik jika terdapat pasaran dan permintaan untuk itu.

Khalid, yang juga ketua komunikasi AMANAH, berkata beliau boleh mencadangkan teknologi itu untuk digunakan dalam pemilihan parti yang dilaporkan akan diadakan tahun depan.

"Apabila kita menggunakan teknologi ini, orang tidak lagi perlu takut untuk mencuba sesuatu yang baru kepada negara (pasaran). Mereka akan melihat bahawa teknologi ini telus dan mempunyai akauntabiliti.

"Pada mulanya mereka akan mempunyai keraguan dan ketakutan terhadap teknologi ini kerana ia baru kepada mereka. Tetapi, tidak mustahil untuk melaksanakan perkara ini pada masa akan datang.

"Namun, apa yang dapat kita lihat pada masa ini, kebanyakan sektor swasta menggunakan teknologi ini kerana ia bukanlah satu risiko besar untuk mengambil alih perniagaan mereka. Dalam kebanyakan kes, sektor swasta adalah orang yang akan menerajui perubahan teknologi, "katanya.

Sementara itu, mengenai isu banjir di ibu kota baru-baru ini, Khalid berkata kementeriannya akan terus mengadakan perbincangan dengan DBKL dan kontraktor projek pembangunan untuk menyelesaikan masalah banjir.

Beliau berkata kementeriannya telah meminta bantuan DBKL untuk menjalankan pemeriksaan dan mengenal pasti projek-projek pembangunan yang menyebabkan banjir besar di bandar.

"Kami telah meminta dewan bandar untuk membuat pemeriksaan dan mengenal pasti kawasan yang terdedah kepada banjir. Mereka akan berunding dengan kontraktor projek untuk menyelesaikan isu banjir, "katanya.

Kertas kerja Harapan Coin boleh dibaca disini: Harapan Coin Whitepaper"Cryptocurrency dipenuhi dengan scammer"


Menurut bekas CEO PayPal, "Saya bosan mengatakan, "Berhati-hati, ia spekulasi. Kemudian, Berhati-hati, itu perjudian. Kemudian, Berhati-hati, itu bubble. Baiklah, saya akan mengatakannya: matawang crypto adalah penipuan."

Pada pendapatnya, ia adalah skim pam-dan-buang besar-besaran, seperti yang belum dunia lihat sebelum ini. Dalam permainan pam dan buang, para promoter "mengepam" harga sekuriti membuatkan kegilaan spekulatif, kemudian "membuang" beberapa pegangan mereka pada harga buatan yang tinggi. Dan beberapa cryptocurrency adalah penipuan terang-terangan. Ernst & Young menganggarkan bahawa 10 peratus daripada wang yang diperoleh untuk tawaran initial coin offering (ICO) telah dicuri.

Orang yang rugi adalah pembeli yang tidak bermaklumat yang terperangkap dalam lingkaran tamak. Hasilnya adalah perpindahan besar-besaran kekayaan dari keluarga biasa kepada promoter internet. Dan "besar-besaran" disini sememangnya mega - 1,500 matawang kripto yang berbeza kini bernilai lebih daripada USD 300 bilion (RM 1.25 trilion).

Ia membantu untuk memahami bahawa matawang kripto tidak mempunyai nilai sama sekali.

Promoter menyatakan cryptocurrency adalah berharga sebagai (1) cara pembayaran, (2) menyimpan nilai dan / atau (3) bernilai sendirinya. Tiada diantara tuntutan ini adalah benar.

1. Cara pembayaran - Cryptocurrency diterima hampir di mana-mana, dan sesetengahnya tidak wujud sama sekali. Sekalipun diterima, mata wang yang nilainya boleh berubah 10 peratus atau lebih dalam satu hari adalah sia-sia sebagai cara pembayaran.

2. Simpan nilai - Perubahan nilai melampau juga membuat cryptocurrency tidak diingini sebagai satu simpanan nilai. Dan pasaran pertukaran cryptocurrency - kurang boleh dipercayai daripada bank biasa dan broker.

3. Bernilai sendirinya - Cryptocurrency tidak mempunyai nilai intrinsik. Ia hanya mempunyai nilai jika orang berfikir orang lain akan membelinya untuk harga yang lebih tinggi - teori Greater Fool.

Sesetengah mata wang kripto, seperti Sweatcoin, yang boleh ditebus untuk peralatan bersukan, adalah sama dengan kupon dalam talian atau mata frequent flier - satu tujuan yang lebih baik disampaikan oleh kod promo mudah daripada sistem enkripsi yang kompleks.

Memang, untuk kegunaan majoriti, cryptocurrency tidak mempunyai peranan. Boleh dilihat, hampir sifar penggunaan cryptocurrency untuk transaksi jual beli barang di kalangan orang ramai. Dolar, pound, euro, masih cara pembayaran yang lebih baik, menyimpan nilai dan lain-lain.

Cryptocurrency sangat sesuai untuk kegunaan aktiviti jenayah.

Cryptocurrency sangat sesuai untuk kegunaan: Aktiviti jenayah. Kerana urus niaga anonymous - penguatkuasaan undang-undang tidak dapat mengesan siapa yang membeli dan menjual - penggunaannya didominasi oleh perusahaan yang tidak sah.

Apa yang bernilai dalam cryptocurrency ialah teknologi blockchain.

Walaupun isu-isu berkaitan dengan kesahihan dan ketepatan cryptocurrency, teknologi Blockchain dijangka akan membawa revolusi fintech dan penyedia perkhidmatan berfungsi untuk memudahkan perkhidmatan berdasarkan aplikasi seperti pembayaran rentas sempadan, pengurusan identiti digital, penjelasan & penyelesaian, pembiayaan invois dan surat proses kredit.

Laporan ekonomi Economics Times baru-baru ini mencadangkan "Memandangkan dunia bergerak ke arah ekonomi cashless, pembayaran digital dianggarkan berkembang 10 kali: dari USD 50 bilion tahun lepas menjadi USD 500 bilion pada 2020.

Kenaikan permintaan untuk perdagangan elektronik dan mudah alih, peranti yang dibolehkan pembayaran tanpa sentuh memaksa penggunaan pembayaran digital. Akibatnya, semakin banyak bank dan startup fintech berkolaborasi untuk membangunkan transaksi peer to peer (P2P) yang didayakan oleh teknologi blockchain.

Kemunculan ekonomi cryptocurrency menunjukkan pergeseran kuasa yang luar biasa daripada berpusat kepada tidak berpusat. Oleh kerana ekonomi global saling berkaitan, teknologi berpotensi mengganggu dinamik hubungan luar negeri, perdagangan antarabangsa, dan kesan sekatan ekonomi. Teknologi Blockchain merupakan peluang baru untuk perniagaan dan kerajaan untuk menambah nilai kepada ekonomi amanah yang semakin meningkat.

Walaupun menyesuaikan dengan trend yang berterusan ini, organisasi perlu mengubah model perniagaan mereka berdasarkan rangkaian aset digital ekonomi yang didesentralisasi yang dibina atas kepercayaan dan pengesahan. Selain itu, industri bukan kewangan seperti runcit, perjalanan, penjagaan kesihatan dan sektor awam lain memanfaatkan teknologi pengedaran teragih untuk memacu aliran pendapatan baru dengan kaedah yang telus untuk urus niaga, sambil mengekalkan tahap keselamatan yang tinggi.

0 comments:

Catat Ulasan

Share This Article

Comment

Tun Dr Mahathir Official YouTube Channel