Operasi Pentadbiran Kerajaan Amerika Syarikat Lumpuh | MalaysiaBaru.org - Membina Malaysia Baru.

Advertisement

hicore

Operasi Pentadbiran Kerajaan Amerika Syarikat Lumpuh


Kerajaan Amerika Syarikat secara rasmi ditutup pada tengah malam pada hari Jumaat (05:00 GMT) selepas senator-senator Republikan dan Presiden Donald Trump di Senat gagal mengumpul undi yang diperlukan untuk meluluskan RM20 bilion dana yang beliau tuntut untuk tembok sempadan Mexico-US ditentang oleh Demokrat.

Sebahagian daripada kerajaan Amerika Syarikat ditutup selepas ahli politik gagal mencapai perjanjian di Kongres.

Tidak mahu berganjak dengan permintaan pembiayaan dinding sempadannya, Trump berkata penutupan kerajaan secara separa mungkin akan berlarutan lama.

8 jam lalu

Terdahulu pada hari Jumaat, Trump berkata penutupan bahagian utama kerajaan persekutuan boleh berlaku "sangat lama". Demokrat menyalahkan Trump kerana tidak mahu berundur dari permintaannya untuk tembok sempadan.

"Tantrum Presiden Trump sekarang telah membuat kami menuju ke arah 'penutupan Trump' melangkaui Krismas," kata Ketua Demokratik Senat Chuck Schumer di Dewan Senat pada hari Jumaat.

"Anda tidak akan mendapat tembok hari ini, minggu depan atau pada 3 Januari, apabila Demokrat mengambil alih Dewan," tambah Schumer.

Dalam jam-jam menjelang penutupan, Republikan dan Demokrat membuat sejumlah usaha terakhir untuk berkompromi. Tetapi dengan Trump enggan untuk menolak tuntutan yang ditentang Demokrat, kesepakatan tidak dapat dicapai.

Para senator dijangka menyambung sidang pada hari Sabtu dengan harapan dapat mencapai kesepakatan untuk menyambung semula operasi kerajaan sebelum cuti hujung minggu.

Minggu isyarat bercampur

Penolakan Trump untuk berundur dari tuntutan pada hari Jumaat datang walaupun terdapat petunjuk dari White House pada awal minggu bahawa pentadbiran telah menemui cara alternatif untuk mendapatkan wang yang diperlukan untuk tembok.

Dalam satu siri tweet awal pagi pada hari Jumaat, Trump membidas Senat Demokrat dan menggalakkan Pemimpin Majoriti Mitch McConnell, Republikan, untuk cuba mengubah peraturan Senat, untuk mendapatkan pembiayaan melalui "pilihan nuklear".

Trump sebelum ini berkata beliau akan merasa "bangga" untuk menutup kerajaan "untuk keselamatan sempadan".

Senator Parti Republik Lamar Alexander dan Marco Rubio menyatakan kekecewaan dengan apa yang mereka katakan adalah kedudukan peralihan oleh White House. Rubio berkata awal minggu ini Republikan pergi dengan rang undang-undang pembiayaan mereka, termasuk $ 1.3bn untuk keselamatan sempadan umum tetapi tiada apa yang khusus untuk tembok, kerana Timbalan Presiden Pence berjanji kepada mereka Rumah Putih adalah terbuka kepada apa-apa cadangan.

"Kami mempunyai laluan yang munasabah dan ada petunjuk dari presiden bahawa dia akan menandatanganinya," kata Alexander.

Siapa yang akan terjejas?

Pembiayaan kira-kira 25 peratus daripada kerajaan telah terhenti, bermakna kira-kira sembilan jabatan Kabinet dan puluhan agensi, termasuk Jabatan Keselamatan Dalam Negeri, Jabatan Keadilan dan Jabatan Pertanian, akan terjejas.

Kira-kira 800,000 pekerja persekutuan dijangka sama ada diabaikan atau dikehendaki bekerja tanpa gaji.

Penutupan agensi dijangka membatasi kakitangan yang dianggap "penting" untuk keselamatan awam. Pekerja kritikal seperti, termasuk agen sempadan AS, dan pekerja tidak penting tidak akan dibayar sehingga perselisihan berakhir.

Lebih separuh daripada 1,700 orang yang bekerja untuk jawatan eksekutif presiden akan dikalahkan.

Kemungkinan penutupan kerajaan memberi faktor kepada cemas pelabur yang menyumbang kepada penurunan pada hari Jumaat untuk saham AS. Dow Jones Industrial Average turun 1.82 peratus, S & P 500 turun 2.06 peratus dan Nasdaq Composite turun 2.99 peratus.

Pertarungan yang menambah kepada ketegangan di Washington dimana kongres juga bergelut dengan langkah mengejut Trump menarik tentera dari Syria, yang mendorong Jim Mattis, setiausaha pertahanan, meletakkan jawatan dan melanjutkan kebimbangan terhadap penyiasatan campur tangan Rusia dalam pilihan raya 2016 yang Trump menang.

0 comments:

Catat Ulasan

Share This Article

Comment

Tun Dr Mahathir Official YouTube Channel