Bila ketua penyamun tuduh kerajaan PH perompak | MalaysiaBaru.org - Membina Malaysia Baru.

Advertisement

hicore

Bila ketua penyamun tuduh kerajaan PH perompak


Bekas Perdana Menteri menzahirkan rasa sangsi terhadap kerajaan Pakatan Harapan (PH) kerana tidak mempunyai keupayaan kewangan untuk membina projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL).

Datuk Seri Najib Razak berkata, ini kerana, kerajaan mendakwa projek berkenaan akan menyebabkan negara tergadai atau terpaksa memajak tanah kepada China seperti yang berlaku di Sri Lanka.

Menurut beliau, kos ECRL sebenar adalah sebanyak RM55 bilion tetapi kerajaan PH mendakwa kos projek mega infrarakyat berkenaan mencecah sehingga RM81 bilion.

“Jika mereka dengan mudah boleh ‘merompak’ sebanyak RM82 bilion dari Petronas untuk tahun lepas dan tahun ini, kos RM55 atau RM81 bilion ECRL sudah tentu boleh dibayar sekali gus.

“Tidak kira dana-dana yang lain, rizab wang tunai Petronas juga telah mencecah sehingga RM170 bilion sebelum Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14),” kata menerusi akaun Facebook miliknya hari ini.

Terdahulu Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, projek ECRL yang digantung pada Julai tahun lalu boleh diteruskan pada skala lebih kecil sekiranya mendapat persetujuan daripada China.

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mempersoalkan propaganda dimainkan PH yang mendakwa projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) menyebabkan Malaysia menjadi Sri Lanka.

Ahli Parlimen Pekan itu berkata, beliau hairan kenapa ramai orang mempercayai propaganda sebegitu, sedangkan kerajaan PH sendiri sanggup kehilangan hasil negara. 

Katanya, ia boleh dilihat apabila PH kehilangan hasil RM40 bilion dari langkah memansuhkan cukai barang dan perkhidmatan (GST) dengan memberi pelepasan ga bulan tanpa cukai pada tahun lalu dan hilang sekurang-kurangnya RM25 bilion seap tahun akibat menggankan GST dengan cukai jualan dan perkhidmatan (SST).

"Amat susah bagi saya untuk percaya mengapa ramai rakyat Malaysia boleh diperdaya dan percaya propaganda PH bahawa Malaysia akan menjadi Sri Lanka kerana projek ECRL. "Itu Sri Lanka, ini Malaysia," katanya menerusi perkongsiannya di laman sosial Facebook miliknya hari ini. 

Dalam pada itu, Najib yang juga bekas Menteri Kewangan mempersoalkan asas digunakan kerajaan hari ini hingga projek ECRL itu dikatakan boleh menyebabkan Malaysia tergadai atau terpaksa memajak tanah kepada China seper dilakukan Sri Lanka. 

Katanya, kos ECRL ialah RM55 bilion tetapi PH dakwa harga sebenar ECRL kini ialah RM81 bilion. "Jika mereka dengan senang-senang boleh jarah RM82 bilion dari Petronas untuk tahun lepas dan tahun ini, kos RM55 atau RM81 bilion ECRL sudah tentu boleh dibayar sekali gus. 

"Tidak kira dana-dana yang lain, rizab wang tunai Petronas pun sudah mencecah RM170 bilion sebelum PRU14. Tentu kos ECRL dengan mudah dapat dibayar sepenuhnya dalam masa ga atau empat tahun sahaja hanya dari perbezaan hasil GST dengan SST?," katanya. 

Selain itu, beliau berkata, kerajaan mempunyai banyak lagi rizab dan dana beratus bilion seper di Khazanah Nasional dan Bank Negara Malaysia (BNM). Keka pembentangan Belanjawan 2019 pada 2 November lalu, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, kerajaan mencadangkan kerja pembinaan ECRL berjumlah RM81 bilion digantung dan kini kosnya dirunding semula. 

Sebelum ini, Guang Eng berkata, kos asas pembinaan landasan kereta api sepanjang 688.3 kilometer itu berjumlah RM80.92 bilion selepas mengambil kira kos pengambilalihan tanah, faedah, yuran dan kos operasi.

0 comments:

Catat Ulasan

Share This Article

Comment

Tun Dr Mahathir Official YouTube Channel